Flädersaft

Ingredienser

 • 40-50 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
 • 2 liter vatten
 • 2 kg strösocker, ca 2,4 liter
 • 3 citroner, gärna ekologiska
 • 40 gram citronsyra, ca 2,5 msk
 • 2 krm natriumbensoat, valfritt

Tillagning

 1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör under tiden så att sockret löser sig.
 2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke, kruka, rostfri hink, plasthink eller kastrull. Använder du en plasthink eller plastbunke se till att den är godkänd för livsmedel. Kolla även hur hög temperatur plasten är godkänd för och låt sockerlagen svalna till högst denna temperatur – brukar vara 65 eller 90 grader. Se även till att du har ett lock eller en tallrik att lägga över. Eller så kan du använda plastfilm att täcka saften med.
 3. Skölj citroner i varmt vatten och skrubba dem. Skär dem i klyftor eller skiva dem. Lägg dem med fläderblommorna.
 4. Tillsätt citronsyra.
 5. Häll det kokheta sockervattnet över fläderblommorna och citron samt rör om.
 6. Låt svalna.
 7. Täck över saften med lock, tallrik eller plastfilm. Låt flädersaften stå att dra i tre dygn – gärna svalt och mörkt ex. källare eller garderob. Rör gärna om morgon och kväll.
 8. Sila av flädersaften i silställning. Eller gör en egen av silduk eller linnehandduk samt durkslag. Sila över saften i en ren stor bunke eller kastrull. Låt stå någon halvtimme att rinna av och tryck genom så mycket saft du kan.
 9. Sterilisera flaskor och korkar. Till detta recept behöver du förslagsvis 3 glasflaskor på 1 liter vardera.
 10. Ta upp ca en dl av saften i ett glas och rör ut natriumbensoaten. Tillsätt och rör ut den i saften. Detta är valfritt och mest om du vill ha en mycket hållbar saft. Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat – då håller den sig bra ändå.
 11. Dags att buteljera saften. Använd en tratt och fördela saften i rena glasflaskor med patentkork eller skruvkork; petflaskor eller glasburkar funkar också. Eller frys in saften i burkar.