Libanesisk meze

My beautiful picture

Beräknat till 4 personer

Chevreknyten med filodeg

300 g filodeg
1 msk smör
50 g babyspenat
150 g chèvre
0,5 dl vispgrädde
äggvita till pensling

Kryddig couscous med frukt och nötter:

3 msk pinjenötter
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 msk farinsocker
4 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
1 msk olivolja
2 msk hackad koriander
1 msk pressad citron
4 dl couscous
100 st physalisfrukter
salt
färskmalen svartpeppar
några myntablad till garnering

Tabbouleh

1.5 msk fin bulgur
4 tomater
0,5 kg färsk persilja
1 gul lök
1.5 citron (saften)
1 msk olivolja
1 tsk torkad mynta
2 tsk salt

Lammfärsspett

500 g lammfärs
2 finhackade gula lökar
1 finhackad grön chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk sumak (finns i välsorterade mataffärer)
1 litet knippe finhackad bladpersilja
salt
nymald svartpeppar
olivolja
träspett

Halloumisallad

200 g halloumiost
6-8 tomater i olika färger och former
2 st salladslökar
1 dl grönmynta
Olivolja smaksatt med citron (limone)
Salt, efter smak
Svartpeppar, nymald efter smak

Baba ganousj

4 auberginer
2 vitlöksklyftor
0,5 dl pressad citron
0,5 dl tahini
4 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar

Grön hummus

1 1/2 dl frysta edamamebönor eller gröna ärter
1 1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 dl färdigkokta kikärter
3 msk hackad fryst persilja
1 1/2 msk olivolja
1 1/2 msk vatten
1 1/2 krm paprikapulver
salt och peppar


Efterrätt

Citronkladdkaka med marinerade bär

8-10 personer

2 citroner
4,5 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna väl och riv av det gula skalet ner i smeten (inte det vita – det smakar beskt) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Rör tills allt har blandats. Till sist, rör ner det avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter

Låt kakan sätta sig i kylskåp ett par timmar innan servering.

Marinerade bär

Hallon
Jordgubbar
Blåbär
Mynta
0,5 dl socker
0,5 dl vatten

Gör så här:
Koka upp socker och vatten. Låt det sedan svalna.
Dela och blanda bären tillsammans med färsk mynta.
Häll över sockerlagen och låt det stå en stund.

Servera kakan tillsammans med marinerade bär och lättvispad grädde.