Teriyakilax med pistaschsalsa

4 portioner

600 g benfri laxfilé med skinn
1-2 dl teriyakisås
Flingsalt
Vitpeppar
Ugnsfolie

Gurk- och pistaschsalsa
1 gurka
1 dl pistaschmandlar
1 chilifrukt
Saft från 1 lime
1/2 dl flytande honung
1/2 dl sesamolja
1 dl fisksås

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Riv av 2 stora folieark och lägg dem på  varandra. Lägg laxfilén med skinnsidan ned mitt på folien. Vik upp kanterna lite över fisken. Häll över teriyakisåsen. Salta och peppra. Vik ihop folien så den sluter tätt och lägg paketet på en plåt. Ställ laxen i ugnen cirka 20 minuter.
  3. Skala gurkan. Kärna ur den med en sked och skär den i centimeterstora tärningar. Hacka pistagemandlarna grovt och rosta dem hastigt i torr panna.
  4. Kärna ur chilin och finhacka den. Blanda gurka, pistagemandlar och chili med limesaft, honung och sesamolja. Smaka av med fiskolja.
  5. Servera lax och salsa med ris – eventuellt blandat med ½ dl blonda russin.