1½ kg oxfilé
1 dl tinade frysta lingon
Viltrubb:
15 – 20 enbär
15 – 20 svartpepparkorn
1 msk torkad timjan
1 tsk salt
Sås:
3 schalottenlökar
1 – 2 anchochili
2 dl madeira
3 dl rött vin
½dl konc viltfond
5 dl vispgrädde
- Stöt enbär, svartpeppar och timjan i en mortel. Klappa in köttet med kryddblandningen.
- Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Tillsätt chilin, madeira, rött vin och fond. Koka tills ca ⅓ återstår – det tar ca 45 minuter.
- Sila såsen. Tillsätt grädden och koka ihop i 5 – 10 minuter. Smaka ev. av med råsocker och salt. Red eventuellt såsen med Maizena.
Köttet: Sätt ugnen på 175°C. Stick in köttermometern i den tjockaste delen. Lägg köttet på ugnsgaller med aluminiumtäckt form under. Tillaga köttet tills innertemperaturen är 58 – 65°C (ca 1 timme). Låt köttet vila 15 minuter inlindat i smörpapper.