6 portioner
Bönor
1 gul lök
1 jalapeño
200 g rökt sidfläsk i bit
2 1/2 dl torkade svarta bönor
1 msk salt
Högrevschili
1250 g högrev
20 g torkad hel chipotlechili
20 g torkad hel anchochili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad oxfond
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
50 g hackad mörk choklad
- Bönor: Skala och halvera löken. Dela jalapeñon längs med. Skär bort svålen från sidfläsket. Spara köttet till grytan.
- Lägg lök, jalapeño, svål och bönor i en kastrull. Häll på vatten så det täcker.
- Låt koka upp och koka sedan på medelvärme under lock ca 50 minuter.
- Ta från värmen och tillsätt salt. Sätt på locket och låt stå under lock och svalna helt.
- Högrevschili: Lägg de torkade chilifrukterna i en skål och fyll på med 3 dl hett vatten (för 6 port). Låt stå ca 15 minuter. Ta bort stjälken och mixa chilin med vattnet till en slät puré.
- Skär högreven i ca 2 cm stora tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Skär sidfläsket i små tärningar.
- Fräs lök och vitlök i olja i en gryta ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt fläsket och stek ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt tomatpurén och höj värmen. Stek ytterligare 1 minut.
- Tillsätt köttet, mixade chilifrukter, 6 dl vatten (för 6 port), oxfond, kanel, spiskummin och oregano. Låt sedan koka på svag värme under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört.
- Häll av vattnet från bönorna. Hacka chokladen. Tillsätt den och bönorna i grytan. Smaka av med salt. Bjud med tillbehör.