Långkokt högrevschili

6 portioner

Bönor
1 gul lök
1 jalapeño
200 g rökt sidfläsk i bit
2 1/2 dl torkade svarta bönor
1 msk salt

Högrevschili
1250 g högrev
20 g torkad hel chipotlechili
20 g torkad hel anchochili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad oxfond
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
50 g hackad mörk choklad

  1. Bönor: Skala och halvera löken. Dela jalapeñon längs med. Skär bort svålen från sidfläsket. Spara köttet till grytan.
  2. Lägg lök, jalapeño, svål och bönor i en kastrull. Häll på vatten så det täcker.
  3. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme under lock ca 50 minuter.
  4. Ta från värmen och tillsätt salt. Sätt på locket och låt stå under lock och svalna helt.
  5. Högrevschili: Lägg de torkade chilifrukterna i en skål och fyll på med 3 dl hett vatten (för 6 port). Låt stå ca 15 minuter. Ta bort stjälken och mixa chilin med vattnet till en slät puré.
  6. Skär högreven i ca 2 cm stora tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  7. Skär sidfläsket i små tärningar.
  8. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt fläsket och stek ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt tomatpurén och höj värmen. Stek ytterligare 1 minut.
  9. Tillsätt köttet, mixade chilifrukter, 6 dl vatten (för 6 port), oxfond, kanel, spiskummin och oregano. Låt sedan koka på svag värme under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört.
  10. Häll av vattnet från bönorna. Hacka chokladen. Tillsätt den och bönorna i grytan. Smaka av med salt. Bjud med tillbehör.