Beräknat till 4 personer
Chevreknyten med filodeg
300 g filodeg
1 msk smör
50 g babyspenat
150 g chèvre
0,5 dl vispgrädde
äggvita till pensling
Kryddig couscous med frukt och nötter:
3 msk pinjenötter
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 msk farinsocker
4 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
1 msk olivolja
2 msk hackad koriander
1 msk pressad citron
4 dl couscous
100 st physalisfrukter
salt
färskmalen svartpeppar
några myntablad till garnering
Tabbouleh
1.5 msk fin bulgur
4 tomater
0,5 kg färsk persilja
1 gul lök
1.5 citron (saften)
1 msk olivolja
1 tsk torkad mynta
2 tsk salt
Lammfärsspett
500 g lammfärs
2 finhackade gula lökar
1 finhackad grön chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk sumak (finns i välsorterade mataffärer)
1 litet knippe finhackad bladpersilja
salt
nymald svartpeppar
olivolja
träspett
Halloumisallad
200 g halloumiost
6-8 tomater i olika färger och former
2 st salladslökar
1 dl grönmynta
Olivolja smaksatt med citron (limone)
Salt, efter smak
Svartpeppar, nymald efter smak
Baba ganousj
4 auberginer
2 vitlöksklyftor
0,5 dl pressad citron
0,5 dl tahini
4 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
Grön hummus
1 1/2 dl frysta edamamebönor eller gröna ärter
1 1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 dl färdigkokta kikärter
3 msk hackad fryst persilja
1 1/2 msk olivolja
1 1/2 msk vatten
1 1/2 krm paprikapulver
salt och peppar
Efterrätt
Citronkladdkaka med marinerade bär
8-10 personer
2 citroner
4,5 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna väl och riv av det gula skalet ner i smeten (inte det vita – det smakar beskt) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Rör tills allt har blandats. Till sist, rör ner det avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter
Låt kakan sätta sig i kylskåp ett par timmar innan servering.
Marinerade bär
Hallon
Jordgubbar
Blåbär
Mynta
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
Gör så här:
Koka upp socker och vatten. Låt det sedan svalna.
Dela och blanda bären tillsammans med färsk mynta.
Häll över sockerlagen och låt det stå en stund.
Servera kakan tillsammans med marinerade bär och lättvispad grädde.