- 800 gram fläskkarré, utan ben
- 2 st chipotle, eller 1 msk chipotlepulver
- 1 st röd chilifrukt
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk koriander, malen
- 1 msk svartpeppar, grovmalen
- 4 msk tomatpuré
- 2 msk soja, japansk
- 5 st vitlöksklyftor
- 1 st gul lök
- 2 dl Coca Cola
- 2 dl öl
- 1 skvätt whisky, rökig (om du har hemma)
Tillagning
- 1. Sätt ugnen på 125 grader. Om du använder hel chipotle, blötlägg den i lite hett vatten i 20 minuter. Ta sedan upp och finhacka. Finhacka även den färska chilin.
- 2. Blanda ihop alla torra kryddor med chili, chipotlechili, tomatpuré och soja. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Smörj in köttet noga med pastan. Skala och grovhacka den gula löken.
- 3. Äger du en gryta med ugnståligt lock så placerar du köttet och löken i den, häller över Coca-Cola, öl och eventuellt whisky och sätter på locket.
- 4. Annars gör du så här: Lägg ut två rejäl bitar aluminiumfolie i en ugnsfast form och forma som en skål, så tät som möjligt. Placera köttet i mitten och löken runt om, och häll på Coca- Cola, öl och whisky. Det gör inget om det läcker ut lite, se bara till att det mesta av vätskan stannar kvar. Förslut sedan paketet.
- 5. Ställ in köttet i ugnen och ugnsstek i 8 timmar.
- 6. Låt köttet svalna något innan du tar fram det på en skärbräda och drar isär det med två gafflar. Köttet ska nu vara alldeles mört och trådigt!
- 7. Häll över den goda såsen som bildats och smaka av – behövs mer salt och svartpeppar?