600 g laxfilé
4 ägg
250 g rödkål
1 lime
300 g rättika
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 pkt mynta (eller färsk)
1 burk wasabi/sesamfrön
+ japansk soja, jasminris, ättiksprit (12%), vitvinsvinäger, olja, salt och socker.
- Marinerat ris: koka 4 dl jasminris enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna något. Blanda det avsvalnade riset med 2 tsk socker, 2 krm salt och ½ msk vitvinsvinäger.
- Nemdressing: grovhacka 1 röd chili och 1 vitlöksklyfta. Lägg i en mortel tillsammans med 4 tsk socker. Mortla ihop till en röra. Blanda ner pressad saft från 1 lime, 1½ msk japansk soja och 1 msk vitvinsvinäger.
- Finstrimla 300 g rödkål. Lägg i en skål och krama in hälften av nemdressingen.
- Skala och grovriv 300 g rättika och grovhacka 1 förp mynta. Lägg i en skål och blanda med finrivet skal och pressad saft från 1 lime samt 2 msk wasabi-/sesamfrö.
- Pocherade ägg: blanda 1 dl ättiksprit (12%) och 1 dl vatten i en skål. Knäck 4 ägg i ättiksvattnet och låt stå i ca fem minuter. Koka upp 1 liter vaten i en kastrull. Häll ner ägg och ättiksvattnet i i det kokande vattnet. Låt sjuda 3-5 minuter, plocka upp äggen och lägg på ett fat.
- Skär ca 600 g laxfilé i tärningar (2×2 cm). Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxen 1 minut. Tillsätt 2 msk japansk soja och låt koka in. Strö wasabi-/sesamfrön över laxen.
- Lägg marinerat ris i botten på 4 halvdjupa tallrikar. Toppa varje tallrik med rödkålssallad, rättika, sesamstekt lax och pocherat ägg. Servera med resten av nemdressingen.