Kryddig ugnslax

Ingredienser

 4 portioner

  • 500-600 g färsk laxfilé, hel eller i portionsbitar
  • 2 msk smör

Topping

  • 3 tsk kryddpepparkorn
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 1 krm kajennpeppar
  • 3 ms muscovadososcker
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 msk mörk rom

Till servering

  • 2-3 lime
  • 1 msk smör
  • 4 portioner kokt couscous och/eller grönsallad

Så här gör du

1. Stöt pepparkornen i en mortel. Blanda pepparkorn, ingefära, kajennpeppar, muscovadosocker och smulat flingsalt. Rör i rom.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn laxens köttsida i smöret cirka 3 minuter. Lägg den sedan med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Fördela toppingen över.
3. Sätt plåten i mitten av ugnen och baka laxen, hel cirka 15 minuter eller bitar, cirka 10 minuter, eller tills den är precis genomstekt. Ta ut och låt vila cirka 10 minuter.
4. Dela och bryn limefrukterna i smöret. Servera laxen med limefrukter och couscous eller grön sallad. Strö över flingsalt.