Ingredienser:
1 tsk salt
1,5 l vatten
1förp passerade tomater (400-500 g)
1 liten fänkål (ca 200 g)
2 msk olivolja
400 g potatis
2 vitlöksklyftor
2 hönsbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
1 dl pressad apelsin
1 tsk torkad timjan
1 stor gul lök
1 msk koncentrerad hummerfond
0,5 tsk hela fänkålsfrön
400 g färsk lax
400 g vit fisk exv. gös, sej
2 burkar musslor i vatten (225 g)
2 dl torrt vitt vin
200 g rostad paprika i vatten
Aioli:
4 krm salt
3 dl rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 finrivet apelsinskal
1 pressad vitlöksklyfta
- Skala och tärna potatisen. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs potatis, fänkål och gul lök i olja i en vid kastrull ca 5 min under omrörning.
- Tillsätt vitlök, timjan och fänkålsfrön. Fräs ytterligare 2-3 min under omrörning. Grovhacka paprikan. Blanda ner paprika, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar och salt.
- Sjud på svag värme under lock ca 30 min. Mixa med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och apelsinsaft.
- Skär fisken i mindre bitar. Salta. Häll av musselspadet. Vänd ner fisk och musslor i soppan. Sjud försiktigt ca 2 min före servering. Smaka ev av med mer salt.
- Servera tillsammans med aioli och färsk timjan.
Apelsinaioli:
Vispa ihop äggulor, vitlök och vinäger. Tillsätt olja lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt och apelsinskal. Täck över och ställ kallt till servering.