Pajskal
3 dl vetemjöl (180 g)
125 g. smör, kallt i bitar
2 msk. vatten
Fyllning
2 potatisar, kokta
225 g purjolök
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
1,5 dl gräddfil
1,5 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
150 g chèvre
3 msk pinjenötter
Tillagning
1. Kör mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt minst 30 min.
3. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ca 10 min i nedre delen av ugnen.
4. Skölj och skiva purjolöken, fräs den glansig och mjuk i smör. Smaksätt med salt och peppar.
5. Skiva den kokta potatisen och lägg ett tunt lager potatis i botten på pajskalet. Lägg purjolöken över.
6. Vispa samman ägg, grädde, gräddfil och salt och häll över purjolöken.
7. Täck ytan med skivad getost och strö på pinjenötter. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stannat, ca 40 min. Servera pajen varm eller ljum. Kylförvarad paj kan ljummas 15-20 min i 150°.