Fisksoppa med apelsinaioli

Ingredienser:

1 tsk salt
1,5 l vatten
1förp passerade tomater (400-500 g)
1 liten fänkål (ca 200 g)
2 msk olivolja
400 g potatis
2 vitlöksklyftor
2 hönsbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
1 dl pressad apelsin
1 tsk torkad timjan
1 stor gul lök
1 msk koncentrerad hummerfond
0,5 tsk hela fänkålsfrön
400 g färsk lax
400 g vit fisk exv. gös, sej
2 burkar musslor i vatten (225 g)
2 dl torrt vitt vin
200 g rostad paprika i vatten

Aioli:

4 krm salt
3 dl rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 finrivet apelsinskal
1 pressad vitlöksklyfta

  1. Skala och tärna potatisen. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs potatis, fänkål och gul lök i olja i en vid kastrull ca 5 min under omrörning.
  3. Tillsätt vitlök, timjan och fänkålsfrön. Fräs ytterligare 2-3 min under omrörning. Grovhacka paprikan. Blanda ner paprika, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar och salt.
  4. Sjud på svag värme under lock ca 30 min. Mixa med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och apelsinsaft.
  5. Skär fisken i mindre bitar. Salta. Häll av musselspadet. Vänd ner fisk och musslor i soppan. Sjud försiktigt ca 2 min före servering. Smaka ev av med mer salt.
  6. Servera tillsammans med aioli och färsk timjan.

Apelsinaioli:

Vispa ihop äggulor, vitlök och vinäger. Tillsätt olja lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt och apelsinskal. Täck över och ställ kallt till servering.